אנציקלופדיה

אנציקלופדיה

אחת השאלות שאנשים שואלים את עצמם לא מעט בשנים האחרונות היא, האם תם עידן הספרים, האם תם עידן העיתונים? הרי כולנו מבינים שאנחנו חיים בעידן דיגיטלי, אנחנו לא צורכים עוד נייר ודפוס כמו פעם, אנחנו צורכים את מרבית המידע והחומר הכתוב מהמחשב. אם אנחנו רוצים לדעת מה קורה, אנחנו פותחים אינטרנט לא עיתון, אם אנחנו רוצים לקרוא אנחנו משתמשים בקינדל ואמצעים דומים. אז האם תם עידן?

אחת הדוגמאות הבולטות ביותר שמעלות שאלה זו היא, אנציקלופדיה, והשאלה האם היא עדיין רלוונטית. בימים בהם כל מה שאנחנו רוצים לדעת בקליק אחד, בהינף יד, כל מה שצריך זה לכתוב את המושג בגוגל ולמצוא אתר מפורט שיספק לנו את כל המידע בנושא. אפשרות אחרת, סבירה לא פחות, היא לפתוח את אתר ויקיפדיה, אנציקלופדיה מקוונת, ושם אנחנו יכולים למצוא את כל המידע שאנחנו צריכים. אז מה השאלה?

כפי שאפשר להבין, יש מי שמתעסק בשאלה זו, הרי אם אנחנו לא צריכים אנציקלופדיות כתובות, למה הן נכתבות, ואם אנחנו כן צריכים, האם זה אומר שהמידע שאנחנו מקבלים מהרשת הוא לא שלם, הוא חלקי, או שזה זמני ובעתיד זה ישתנה.

אחת הדוגמאות למה אנחנו עדיין כותבים וצריכים אנציקלופדיה כתובה היא מה שמתרחש בקהילה החרדית והדתית. שם אין לכולם חיבור לאינטרנט. יתרה מזו, יש רבים שלא מעוניינים בכך ורגילים לספר. לכן עבורם צריך לשמור את האנציקלופדיה בספרים העבים, עם הכרכים וכל השאר. בצורה כזו הם יכולים לקבל את מה שהם צריכים בדרך שהם אוהבים.

צריך לומר, בעוד שהאנציקלופדיות המוכרות לנו בציבור החילוני, הפסיקו להתפרסם או עשו ארגון מחדש, בעקבות העלייה בשימוש ברשת, הרי שאצל החרדים והדתיים זה לא כך. המשיכו לכתוב אנציקלופדיה מקוונת לטובת מי שכן משתמש במחשב ולטובת מי שרגיל להוציא כרך מהספרייה ולקרוא ממנו.

כך למשל, אנחנו יכולים למצוא אנציקלופדיות שמתעסקות בדת כתובה ובעל פה. אלה מיועדות לציבור החרדי והדתי בעיקר, אף על פי שגם חילוניים רבים רוכשים אותן מתוך כוונה ללמוד להתעמק בתחום, בצורות שונות ומשכילוץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *