העלייה בביקוש לדירות ובתי מגורים, גרמה למשבר דיור חריף במיוחד במדינת ישראל. יותר ויותר אנשים מעוניינים לגור באזור המרכז, על מנת ליהנות מרמת חיים גבוהה יותר, מגוון רחב יותר של מקומות עבודה ועוד. אך היות וכמות הדירות מוגבלת, הביקוש עלה על ההיצע, והדבר יצר משבר חריף בשוק הדירות הישראלי. אחד הפתרונות היעילים ביותר למצב, הוא שיקום קרקעות באזור המרכז, במטרה להכשיר אותן למגורים. מדובר על אותם אזורי תעשייה, אתרי פסולת, מפעלים של התעשייה הצבאית וכדומה, אשר מפונים ומוסבים לטובת הקמה של שכונות מגורים עבור תושבי ישראל. בחלק גדול מהמקרים, מתגלה כי הקרקע מזוהמת ולא מתאימה למגורי אדם. במקרים אלו, יש צורך לשקם את הקרקע, על מנת להוריד בצורה משמעותית את רמת הזיהום ולמנוע מצב של סכנה מהותית עבור כל מי שיבחר לחיות במקום.
שיקום קרקעות – הסיפור המלא
קודם כל, חשוב להבין כי זיהום המצוי בקרקע, יגיע בשלב כזה או אחר למי התהום. לכן מדובר על זיהום שעלול להשפיע על כולם, ולא רק על מי שנמצא באזור. על מנת לטפל בקרקע המזוהמת ולשקם אותה, יש צורך לפנות לחברה מקצועית המתמחה בתחום. החברה מחויבת לפי החוק, קודם כל לנתח את המזהמים הקיימים בקרקע, ולאחר מכן להתאים את שיטת הטיפול המתאימה למצב. ישנם לא מעט חידושים טכנולוגיים המאפשרים לבצע את תכנית השיקום המיועדת, בהתאם לסוג המזהם המצוי בקרקע – מתכות כבדות, דלק ועוד. בדרך כלל, רוב התוכניות לשיקום הקרקע יכללו ניקוי ביולוגי של האזור, טיפול תרמי של הקרקע המזוהמת ושטיפה יסודית בסיום התהליך. במידה ומדובר על מצב חמור, החברה אמורה לפנות את הקרקע למכון מיוחד. במהלך התהליך משתתפים בעלי מקצוע רבים, כגון מהנדסים אזרחיים, מהנדסי סביבה ועוד. החברה המתמחה בתחום אמורה ללוות את כל התהליך, עד למצב שזיהום הקרקע יורד מתחת לרמה המסוכנת לאדם ולסביבה.
לסיכום, שיקום קרקעות יכול לסייע לעצור את משבר הדיור. במקום לבזבז קרקעות יקרות על אתרי פסולת ואזורי תעשייה, ניתן לשקם את הקרקעות האלו ולבנות עליהן שכונות מגורים במיקום המבוקש ביותר בארץ.