רבים ניסו לתאר את שוק ההון לא אחת באמצעות שלל אנלוגיות ומטאפורות. נדמה כי הדרך הטובה ביותר לתאר את שוק ההון היא כאוקיינוס גדול מאד שיש להתמצא בו. ממש כמו האוקיינוס, גם שוק ההון הינו סביבה דינאמית, לעתים סוערת, לעתים שקטה ולעתים גם כזו שהינה מסוכנת. יחד עם זאת, בעת שאל האוקיינוס זורקים ימאים מיומנים ומנוסים בכל תנאי מזג האוויר, הם יכולים לשרוד ולהביס גם את תנאי מזג האוויר הקשים ביותר. דומה הדבר עם עולם ההשקעות: בעת שההשקעה נבחרת ומובלת על ידי אנשי מקצוע מנוסים, קל לנווט את ההשקעה ולהביא אותה אל מקום מבטחים.
שוק ההון ועולם המסחר מתחלקים לשני סוגים עיקריים של משקיעים: המשקיע האקטיבי והמשקיע הפאסיבי. בעוד המשקיע הפאסיבי בוחר להשקיע בנתיב של אפיקי השקעה כדוגמת קרנות ותעודות סל, המשקיע האקטיבי בוחר בנתיב השקעה של מניות, אופציות וקרנות נאמנות. מה מבדיל בין סוגי המשקיעים? אלו הפאסיבים בוחרים במכשירים עוקבים – כלומר, מוצרי השקעה עוקבי מדדים. מוצרים אלו אינם מגלמים בתוכם סיכונים אשר מאפיינים את ההשקעה האקטיבית.
המשקיע הפאסיבי נוקט מראש בעמדה של מינימום פעולות שיש לבצע בחשבון ההשקעה, כאשר מטרת העל היא לצמצם את העלויות הכרוכות בביצוע. אם מנסים להתפקס על הערוץ הפופולארי ביותר להתנהל בצורה פאסיבית, הרי שהוא השקעה באמצעות תעודות וקרנות סל באינדקסים. השקעה פאסיבית נוספת שנחשבת למתוחכמת יותר היא ההשקעה במניות.
השקעה פאסיבית ואקטיבית: במה בוחרים?
מדובר על סוגים שונים של משקיעים, כאשר לכל אחד מתאים פורמט השקעה שונה. ההשקעה הפאסיבית הינה נתיב השקעה המתאים למשקיעים המעוניינים להשקיע באפיקי השקעה סולידים יותר המגלמים בתוכם את האפשרות ליהנות לאורך זמן מתשואות גבוהות. בעוד ישנם תיקים שעל מנת לנהל אותם יש צורך בתחזוק בתדירות גבוהה והשקעה שלא נגמרת, דווקא המשקיעים הפאסיבים אינם צריכים לעשות זאת, כאשר הסיבה היא שהתיק אינו מנוהל באופן דינאמי. שימו לב כי למרות הנתון הזה, המרכיבים של התיק מוכרחים להיות קבועים לאורך זמן.
ההשקעה האקטיבית מנגד מתאימה למשקיעים שרוצים לפעול בתדירות גבוהה ולהשקיע את זמנם בניהול ולמידה. ההשקעה לא באה לידי ביטוי אך ורק לטובת ניהול התיק, אלא גם על מנת להיחשף אל דרכי השקעה נוספים שיכולים להניב בעתיד רווח. פתיחת תיק השקעות יכולה לעבוד גם בשיטה האקטיבית וגם בזו הפאסיבית – איזו מתאימה יותר לכם?
אז איזו השקעה יותר מתאימה לכם?
כאמור, ההשקעות הפאסיביות הן לרוב אלו המתאימות לאנשים המחזיקים בקריירה שבה מושקע רוב הזמן של אותם משקיעים. אם אין לכם די זמן לנהל את ההשקעה שלכם לטובת ניהול התיק, לכו על ההשקעה הפאסיבית. שימו לב כי השקעה האקטיבית הינה השקעה המחייבת תשומת לב רבה ועין תורנית שתפקח על פעולות המסחר השונות. מעבר לכך, ההשקעה הפאסיבית מיועדת גם למשקיעים שלא מעוניינים להעלות את רמות הסיכון בתיק שהם פתחו במסגרת פתיחת תיק השקעות.
אם החלטתם לקחת את ההשקעה שלכם כפרוייקט ואתם מעוניינים להשקיע את מיטב זמנכם בהשקעה, ההשקעה האקטיבית היא זו המתאימה לכם. שימו לב כי בהשקעה כזו אתם נדרשים להתמודד עם רמות סיכון שונות המאפיינות את פעולות המסחר המשתנות.
בסופו של דבר, זיכרו כי גם אתם יכולים ליהנות מתשואות גם מבלי שתשקיעו את מיטב זמנכם בפורמט ההשקעה האקטיבית. האתגר הגדול? להשקיע בצורה מושכלת ונבונה בהתאם לסוג הנכסים ולסוגם. כיום, אתם יכולים להחליט איך להשקיע על פי השיקולים האישיים השמורים לכם.