למה לקחת הלוואה? שאלה טובה. רוב האנשים ששכלם במקומו יאמרו לכם שעליכם להימנע ככל האפשר מנטילת הלוואות. הלוואות משעבדות אתכם לגורם המלווה, מלינות את חייכם לגורם חיצוני למשך השנים הקרובות, פוגעות באיכות החיים שלכם ובעיקר – יכולות להוות מפולת לחוסר תכנון כלכלי ארוך טווח ולחיים המלאים בחובות.
ובכל זאת, מדוע קיימים כל כך הרבה גופים המציעים הלוואות מסוגים שונים ובתנאים מגוונים? אחת הסיבות המרכזיות היא שלא הכל תלוי בזוג או במשפחה. בתי אב רבים מתנהלים בצורה כלכלית חכמה ועדיין התנאים של מדינת ישראל אינם מאפשרים להם לגדול ולהתקיים כפי שהיו רוצים אילו היו יכולים.
לא כולם נולדים לתנאים הנכונים ולעתים רבות, יכולת הניעות הסוציו אקונומית בחברה הולכת ומתקרבת לאפס, כך שמי שנולד להורים ה"לא נכונים" או במקום ה"לא נכון", אפשר לומר שחייו נגזרו עד אחרון חייו. מה אפשר לעשות כדי להימנע ממצבים אלו?
ראשית, יש לרכוש ידע אודות תכנון עצמי חכם. באמצעות תכנון כלכלי מבוסס יכולה משפחה להפוך חסרון ליתרון ולגלות את היכולת שלה לתכנן את עצמה ברמה הכלכלית לשנים הבאות. הלוואות מסוגים שונים ניתנים אמנם בתנאים המוצעים על ידי גופים רשמיים יותר ופחות. טרם נטילת ההלוואה, על המשפחה לבחון את הכוונות העתידיות שלה, לגלות את הפלוסים והמינוסים שבהתנהלות הכלכלית שלה, לשפר את היכולות האישיות ולהתחיל מעקב אחר ההוצאות.
באופן זה, נטילת הלוואות הופכת להיות פתרון מעשי יותר מאשר בחירה בהלוואה כפתרון מידי לכיבוי שרפות. הלוואות הן סכום כסף גדול שרבים נוטים לראות את היתרון המידי שלו, תוך התעלמות מההשלכות העתידיות שיש לנטילת סכום כסף זה.
ויתור על חופשות, על בגדים, על מותרות, על מוצרי חשמל, רהיטים וגאדג'טים אחרים – אלו הם רק חלק מההקרבות שכל משפחה הנוטלת הלוואה צריכה לקיים. הוויתורים השונים אולי יכולים להיות כואבים, אולם כאשר הם מגיעים עם ההבנה של החשיבות הרבה בתכנון כלכלי חכם, אזי הם הופכים להיות מנוף לכוח ולשליטה עצמית על ההוצאות. יחד עם זאת, אין הדבר מהווה שחרור מבדיקת תנאי ההלוואה ויש לבחון אותם לעומק.