עדיין לא מדובר בלגליזציה מוחלטת של צריכת מריחואנה, אבל לאחרונה אין ספק שמדינת ישראל "עלתה מדרגה" בדרך לשם. מדיניות האי הפללה החדשה, שהגיעה בעקבות הודעתו של השר גלעד ארדן– שינתה הרבה מכללי המשחק בכל הנוגע להתייחסות רשויות האכיפה לצרכני קנאביס פרטיים ולגבי מה נחשב עבירות סמים ומה לא.
מהו ההבדל המהותי, מבחינת החוק, בכל הנוגע לשימוש בסמים קלים לעומת קשים?
עד להודעתו של השר ארדן לגבי שינוי המדיניות, כל אדם אשר נתפס כשהוא צורך סמים– הועמד לדין, ללא קשר לסוג הסם עצמו. השוני היחידי שהחוק התייחס אליו, נגע לכמות הסם שנעשתה בה שימוש, כאשר כמות הקטנה מ 15 גרם נחשבה ל"צריכה פרטית", ואדם שנתפס עם כמות גבוהה ממנה– נחשב בעצם לסוחר סמים.
המדיניות הקודמת כן הבדילה בין אנשים אשר עשו שימוש "פרטי" בסמים, לעומת אלו שנחשבו לסוחרי סמים מבחינת החוק היבש– וגם אם לא באמת עסקו בכך בפועל. השוני התבטא בגובה העונש המקסימלי, שאליו התייחס החוק באשר לאנשים שנתפסו עם כמויות שונות של סמים, אך בכל מקרה– צרכני סמים, מכל סוג– הועמדו לדין.
מהי למעשה עבירת סמים, לפי המדיניות החדשה?
כאמור עד לשינוי המדיניות לאחרונה, למעשה לא נעשתה אבחנה בין צרכנים של סמים קשים כגון הרואין או קוקאין, לבין מעשני קנאביס– כולם נחשבו לעוברים על החוק וקיבלו רישום פלילי. כיום כן תיעשה אבחנה שכזאת, כאשר הכוונה היא להתייחס באופן ספציפי לצרכני קנאביס לעומת משתמשים בסמים אחרים, ו"לתת" להם ענישה מסוג שונה. עבירת סמים היא עדיין, אם כן, צריכת סמים באשר הם– אך השינוי הוא ב"מדרגות" שיעבור הצרכן של הקנאביס, בדרך לרישום הפלילי.
אילו צעדים יינקטו כנגד צרכני קנאביס, לאור המדיניות של האי הפללה?
אצל המשתמשים בקנאביס הרעיון הוא להתמקד בהסברה, על כן בפעם הראשונה שאדם ייתפס על ידי רשויות החוק בעת עישון קנאביס– הוא יקבל אך ורק קנס.
העמדה לדין תגיע, לאור המדיניות החדשה, רק לאחר הפעם הרביעית של השימוש– כלומר לאחר ארבע פעמים שייתפס הצרכן בעת מעשה– כאשר בדרך יוזהר, ייקנס ותינתן לו אפשרות להסדר מותנה. הרעיון מאחורי "מדרגות הטיפול" הללו, הינו לתת הזדמנות לצרכן הקנאביס לשנות את דרכיו, ולא להעמידו באופן מיידי לדין– אלא להתמקד ב"חינוך מחדש" שיסייע להפסקת השימוש בסמים.