בישראל, בדומה למדינות אחרות ברחבי העולם, התעמרות בעובדים נחשבת לתופעה כואבת ונפוצה למדי, אשר פוגעת בעובדים בכל תחומי העיסוק. מחקרים מצביעים על כך כי אחד מכל שלושה עובדים יהיה חשוף להתעמרות קשה ופוגענית בעבודה לפחות פעם אחת במהלך שנות הקריירה שלו. התנכלות לעובדים עלולה לקרות לכל אדם ובכל ארגון, אולם היא מגיעה בשלל צורות והתנהגויות, לא פעם מאוד מניפולטיביות, כך שחשוב לדעת כיצד להתגונן מפניה, אבל לא פחות חשוב מכך, חשוב לדעת לזהות אותה על מאפייניה.
מהם מאפייני התעמרות בעבודה?
התעמרות בעבודה מאופיינת במספר פרמטרים:
- ההתעמרות אינה פיזית, אלא נפשית במהותה – התנהגות פוגענית, מטרידה או משפילה, בין אם בכוונת זדון (התנכלות לעובדים באופן מכוון) ובין אם מזלזול או חוסר אכפתיות לתוצאות ההתנהגות.
- מדובר בהתנהגות / התנהלות מתמשכת – אירוע חד פעמי וחריג אינו נחשב להתעמרות בעובד. לשם הגדרת התנהגות ככזו, קיים צורך במספר אירועים בודדים ונפרדים זה מזה ולאורך פרק זמן של כמה חודשים, על מנת לבסס דפוס התנהלות והתנהגות שניתן להגדירה כהתעמרות.
- המתעמר יכול להיות כל גורם בסביבת העבודה – הוא יכול להיות (וכך זה ב75% מהמקרים) הממונה על הקורבן להתעמרות או כל עובד אחר בזירת העבודה . נמצא גם כי לעיתים יתכן וכפיף יתעמר בממונה עליו, עד הפיכת חייו לגיהינום עלי אדמות.
- ההתעמרות יוצרת לעובד סביבת עבודה עוינת ומאיימת – התעמרות בעובדים לובשת פנים רבות ולא פעם נעשית בערמומיות, ובהפעלת מניפולציות רגשיות, המקשות על זיהויה עד אשר הינה מתרחשת בעצימות גבוהה.
מה נחשב כהתעמרות בעבודה?
מאחר והתעמרות בעבודה כוללת סוגי התנהלות והתנהגות שונים, אשר כולם, בשורה התחתונה, יוצרים עבור העובד סביבת עבודה עוינת ולא בטוחה, בין ההתנהגויות הנכללות תחת מטריה זו, קיים מגוון רחב. למשל, ניתן למצוא שם התנהגויות שמהותן אקטיבית (כצעקות או קללות או חדירת לפרטיותו של העובד) מול התנהגויות פאסיביות מצד המעסיק או הקולגות (כבידוד חברתי או מקצועי, כהחלת איסורים משפילים על העובד או התעלמות מופגנת ממנו). ברשימת תופעות ההתעמרות בעובדים מצויות אף תופעות שהן קלות פחות לזיהוי כ"התעמרות" או "התנכלות" (למשל, העברת ביקורת תכופה על העובד ופעילותו או האשמות-שווא), אבל מה שמשותף לכולן, הוא יצירת האווירה העוינת, היוצרת עבור העובד-הקורבן מצב בו הדבר משפיע עליו עמוקות, בריאותו הנפשית וברב המוחלט של המקרים גם הגופנית נפגעות, הוא אינו מסוגל להמשיך בעבודתו כרגיל, וסיכויו לייצר תפוקות איכותיות נפגעת מאוד.
מה אומר החוק הישראלי על התעמרות בעבודה ?
את הבסיס הראשוני והרחב לתביעותיהם של עובדים בגין התעמרות בעבודה ניתן למצוא בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו שמוחל גם על סביבות העבודה. אולם, באופן מפתיע, בדין הישראלי טרם חוקק חוק מפורש המגדיר התעמרות בעבודה ואוסר אותה. למרות שהצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה התשע"ה-2015 עדיין לא הפכה לחוק של ממש, בתי הדין האזוריים לעבודה כבר מכירים בהתעמרות בעבודה כ"עוולה", ואף פוסקים פיצויים לעובדים שתובעים את מעסיקיהם בגינה. גם בית הדין הארצי לעבודה מייצר תקדימים משמעותיים בסוגיה זו, ויותר ויותר מעסיקים מבינים את אחריותם ביצירת סביבת עבודה נטולת התעמרות, ויותר עובדים עומדים על זכותם לסביבת עבודה נקייה מהתעמרות.