הדפסת ספרים נעשית בכל יום, כאשר בישראל יוצאים לאור כמויות של ספרים יותר מבכל מדינה אחרת. כיום רבים האנשים אשר שולחים את כתב היד שלהם למגוון הוצאות לאור וזאת כדי לנסות להפוך לסופרים אמתיים. אבל כיצד יוצא ספר לאור? כל השלבים בהמשך.
על מנת להוציא ספר לאור, חשוב לדעת כי כתב יד שמגיע להוצאה לאור, הופך לספר בעיקר באמצעות הדפסת ספרים בבית דפוס. אז מהם השלבים שנעשים לפני הדפסת הספר?
שלב המיון – שלב המיון בהוצאות לאור נקרא גם 'לקטורה' והוא השלב שבו כתב העיד שנשלח להוצאה לאור נבדק על ידי לקטורים שתפקידם לבצע סינון ראשוני של כתבי היד שהגיעו אליהם. שלב זה בודק את פוטנציאל הספר ואת היכולות השיווקיות שלו. אם כתב היד מעניין וראוי, הוא עובר לעורכים בהוצאה לאור, ואם לא – הלקטורים שולחים מכתב דחייה אל השולח.
שלב העורך – כעת שכתב היד נמצא אצל העורך, יוצר קשר עורך ההוצאה עם האדם שכתב את כתב היד ומסביר לו שלכתב היד יש פוטנציאל תוך שהוא מספק לו הערות על כתב היד ודרכים לשיפורו. כעת על הכותב להחליט האם הוא מעוניין לעבוד עם ההוצאה לאור ולבצע את השיפורים שהוצעו לו.
שלבי ייעוץ ופגישת משא ומתן – בשלב הזה הספר לאחר התיקונים והשיפוצים עובר הספר אבחון אצל אנשי השיווק של ההוצאה לאור שבוחנים את הספר ומנסים להבין לאיזה קהל יעד הוא מתאים וכיצד ניתן לשווק אותו. לאחר הסכמות ומשא ומתן עם כותב הספר עוברים לשלב העריכה הסופית של הספר.
עריכת הספר – בשלב זה העורך מבצע את עריכת הספר וזאת בשיתוף של כותב הספר. בשלב זה דורש שיתוף פעולה של שני הצדדים, של כותב כתב היד ושל העורך.
אישור הספר על ידי הסופר – לאחר העריכה, הפקת תמונות ואיורים לספר כמו גם עיצוב הכריכה, מאשר סופית הסופר את כתב היד שלו וחותם עליו. כעת עובר הספר אל בית הדפוס להדפסה ומשם אל מרכי ההפצה ואל חנויות הספרים.
חשוב לדעת כי בדרך כלל לפני השקה של ספר חדש נעשות גם פעולות של יחסי ציבור ופרסום שעוזרות להכניס את הספר לתודעת קהל היעד שלו.
אז אם כתבתם ספר מעניין – זה הזמן לשלוח אותו אל של הוצאות לאור. לכו תדעו! אולי אתם תהיו הסופרים הבאים של ישראל.