למה שכרם של שופטים בישראל הוא נושא כל כך מסובך?
שכר השופטים בישראל הוא נושא שמעסיק הרבה אנשים, ובצדק. במהלך השנים, נעשו לא מעט קולות חולקים לגבי הכספים המושקעים בשכרם, ההשפעות של השכר על עצמאות השופטים, ובאיזה אופן יש לאזן בין כל הגורמים הפוליטיים והחברתי כלכליים שפועלים סביב הנושא הזה. אז מה באמת קורה עם שכר השופטים? האם הכסף הזה שווה את העבודה שהם עושים? ואולי הם יכלו יותר לקבל בכמה הופעות בוקר בטלוויזיה?
שכר השופט: כמה זה באמת?
שכר השופטים בישראל אינו דבר של מה בכך. נכון לשנת 2023, שכר השופט העליון יכול להגיע לכ- 40,000 ש"ח ויותר לחודש. שופטים בערכאות נמוכות יותר מרוויחים פחות, אבל עדיין מדובר בסכומים לא רעים, יחסית לסטנדרטים במשק.
- שופט מחוזי: כ- 30,000 ש"ח בחודש.
- שופט שלום: כ- 20,000 ש"ח בחודש.
כמובן, לא ניתן להתעלם מהעובדה שהשופטים נהנים מתנאים סוציאליים לא רעים, דבר שמגביר את המשיכה למקצוע הזה. אז, למה בעצם כל כך הרבה כניסות לתחום הזה?
האם השופטים באמת צריכים לקבל יותר?
כעת נשאלת השאלה: האם שכרם של השופטים גבוה מדי, או אולי נמוך מדי? לפי הערכות, יש לא מעט שופטים שמרגישים כי השכר שלהם אינו משקף את החשיבות והאחריות שמוטלות עליהם. מחקרים מראים כי שופטים שמקבלים שכר גבוה עשויים להיות פחות רגישים ללחצים פוליטיים, דבר שיכול לעזור להם להמשיך לתפקד בעצמאות.
והנה שאלה מעניינת – האם כסף משפיע על מכריעים במשפט? הרי אם נשאל מוקדמות לאיזה עדיף להיות: שופט שמרוויח 25,000 ש"ח או 45,000 ש"ח, קשה לנו לומר! אבל אם תחשבו על זה, אולי שופט מרוויח 45,000 ש"ח ירגיש פחות לחץ להתנהג כ"חבר טוב" למישהו במערכת הפוליטית?
האם סקרים מראים על כך שציבור לא מרוצה?
תופעה מעניינת של השנים האחרונות היא התחזקות התחושות הציבוריות נגד השופטים. מחקרים שנערכו על ידי מוסדות שונים מצאו שלרוב הציבור הישראלי יש מחשבות עוינות כלפי השופטים, וזה ניכר גם בסקרים. אנו רואים במדינה שלנו קולות שמדברים על "מעמד השופטים" ונראה שהם לקחו על עצמם תפקיד רחב מידי. זה לא מדהים שלאחרונה סוף סוף נערך סקר שהראה שלאנשים פשוט נמאס לשמוע על הוצאות השוקים.
סיבות לאובדן האמון הציבורי
- מקרים של פסקי דין מעוררי מחלוקות.
- שיח ציבורי על ניגוד עניינים.
- מעבר מילולי בין תפקידים שונים במשק.
אז השופטים עלולים למצוא את עצמם במצב רגיש, כשגם כשבאים לבחור בין שמלת השופט לשמלה של תכנית ריאליטי, דובר הלחץ עליהם הרבה יותר גבוה ממה שחשבנו.
מה עושים כשיש תקלות?
אז מה קורה כשהשיטה נכשלת? בישראל יש חוקים שמבוססים על הבנה של מזעור פגיעות. דמיינו שאתם עיתונאים, וכשל שופט מחליט בשגגה להטיל עונש יתר על אדם חף מפשע. מה קורה עכשיו? נזעיקים את החוקרים ומתחילים בבירור מהיר. נכון, מערכת המשפט לא תמיד מצליחה לשמור על עצמה, וזה יוצר צרות לפעמים, אבל יש מי שאחראי על כל נושא זה.
ולמי יש על זה אחריות?
- ועדת הבחירות המשפטית.
- איגוד השופטים.
- המבקר הממשלתי.
שומרי הסף האלה צריכים להילחם בשחיתות ולוודא ששלושים עיניים יפזרו על כל שופט ושופט.
סיכום: האם שופטים צריכים לקבל יותר? האם הציבור מבין את האתגרים?
קרוב לוודאי, הפתרון לעומק השאלות הללו הוא די פשוט אך מלא שוטים – שופט שקט ובטוח עם שכר מכובד, יכול לצוות בכנות וללא מיני מניפולציות על העניין. חשוב גם לציין כי הזהירות הזו צריכה להתאמן עם חיסכון נאות, על סמך כמה גגו אזרח מתקיים פה בארץ.
ובסוף, השאלה שתמיד עולה: האם הציבור המרגיש מפגע משוחד יכול להסתדר עם שופטים שמשתפים פעולה עם הכסף? הנושא הזה יתברר בעתיד, אבל רק אם הציבור יעשה את שני השאלות הקשות על עצמם – האם השופטים צריכים לקבל יותר, או פשוט לרדת לקרקע?
אז המשיכו לעקוב, והזמינו קפה עם שופט, אולי הם יודעים יותר ממה שנדמה לנו!