יחס חוב תוצר ארה"ב: האם זה הזמן לדאוג או לסמוך על המומחים?
בואו נגדיר במהירות מהו יחס חוב תוצר, או בשמותיו המוכרים: ה-HDT שלנו (לא, לא מדובר על איזו טלוויזיה משודרגת אלא על חוב במונחים של תוצר מקומי גולמי). יחס זה מודד את סכום החובות של מדינה מול הכנסותיה. בישראל, אם הייתי מציע מושג כזה, הייתי מכנה זאת "עלות משחק: החובות כיצד להיכנס לאולימפיאדת הכסף". אבל רגע, נו? למה להתחיל לדאוג מראש אם אנחנו מסכימים על דבר אחד: הכסף לא צומח על עצים, נכון?
אז מה הכוונה בעצם?
היחס הזה, אם אתם שואלים, משמש כמדד חשוב לבריאות הכלכלה. אם יחס החוב תוצר גבוה מדי, זה יכול לדאוג למשקיעים, כמו גם להוביל לסיכון שבשקט מוחלט נקח פנסיה בשקלים. אז בואו נעבור על הנושא ממספר זוויות.
- 1. היסטוריה של יחס החוב תוצר: מתחילת המאה ה-20 ועד היום – כמה מצליחים אנחנו?
- 2. היחס הנוכחי: מסלולים שהשתלמו וכאלה שלא
- 3. החזון לעתיד: מה יקרה אם נמשיך בדרך זו?
היסטוריה של יחס החוב תוצר
נתון מעניין שיכול להפתיע אתכם הוא כי באופן היסטורי, יחס החוב תוצר בארה"ב לא תמיד היה בסכנה. במהלך מלחמת העולם השנייה, עלה יחס החוב לתוצר ל-106%. כן כן! זה היה גבוה, אבל מדינה חכמה יודעת מה לעשות עם החובות בכדי לרכוש ביטחון לאומי. עם גיוס רבים לצבא, העלה הדבר את התוצר, והחוב לא היה יותר מסיפור רחוב.
היחס הנוכחי
נכון לשנת 2023, יחס החוב תוצר בארה"ב עומד על כ-125%. האם זה מדאיג? התשובה היא: תלוי את מי שואלים. יש שאומרים שאפשר להמשיך עם החוב הזה משום שהמשק האמריקאי עדין המניע האחורי של הכלכלה העולמית. אך האם כל המציאות היא כפי שהיא נשמעת?
- קטגוריות של חוב: חוב ציבורי מול חוב פרטי.
- מה שחשוב: התוצר – יכול להיות שגם הכסף ששמים על כבדות הממשלה לא תמיד יוביל לתוצר חיובי.
חובות: תודה או פחד?
כמו הרבה דברים בבחירה בין סמיכה לבצק, לדעת אם להשקיע או לא להשקיע היא חשובה. החובות יכולים להיות גשר לצמיחה או דלף הפוך למשק. רוצים קצת פרופורציה לזה? קחו לדוגמה את חברות הטכנולוגיה בתחילת שנות ה-2000. החובות האדירים לא הגיעו לפסגות שהתאגידים ציפו להם.
החזון לעתיד: הליכה על חוט דק
אם נשאל את עצמנו היכן נוכל להניח את הכסף שלנו לעתיד – התשובות יכולות להיות גרגר של קונקרטיות לאנליסטים, אבל בהתאם לעלייה הצפויה של דמי הריבית במהלך השנים הבאות, הפסיכולוגיה של המשק יכולה להביא אותנו למקומות מאוד לא נוחים. השקעות טובות ידרשו תושייה!
אי לכך, אם אתם מנסים לדמיין את הבורסה בעוד 5 שנים – קחו את תחזיות החוב ותשתעשעו ברעיונות.
שאלות ותשובות
- מהו יחס חוב תוצר?
היחס בין החובות של מדינה לבין הכנסותיה, שמודד את יכולתה להחזיר חובות. - מה המשמעות של יחס חוב תוצר גבוה?
זה יכול לציין שהמדינה עשויה להיות בסיכון להיכנס למשבר כלכלי. - האם אפשר להסתמך על מודלים כלכליים?
כמובן, בתנאי שאתם לא מכניסים את עצמכם לעולמות של תשובות סטריליות. - איך חברות צריכות לנהל את החובות שלהן?
לאזן בין גיוס חוב לבין השקעות באלמנטים שתשיג תשואה. - שווה להשקיע בזמן כזה?
כאן צריך לצלול בעומק של התעשייה ולבצע מחקר מקיף.
לסיכום: יחס חוב תוצר בארה"ב הוא לא ברור או פשוט כמו שרבים היו רוצים. זהו נושא שמורכב יותר מעשרים מיליון מגיבים בפייסבוק, ולכן יהיה חכם לעקוב אחרי המגמות הקיימות ולהקפיד על חינוך פיננסי עצמאי. נכון, ייתכן שזה לא אתגר מהנה אבל אם נפסיק לדבר על זה כעל משהו מפחיד, יתכן ונוכל למצוא פתרונות טובים יותר להווה ולעתיד.