הרבה פעמים אנחנו חולמים על הרגע בו נתבשר שקיבלנו דירה במתנה. במציאות של ימנו, בה הסיכוי שנצליח לרכוש דירה מהמשכורת שלנו, הולך ופוחת, כולנו נשענים על התקווה שמישהו יהיה מוכן להעביר לנו את הדירה שלו.
העברת דירה ללא תמורה היא עניין שיש בו גם התייחסות כלכלית, לפחות בכל הקשור למס הכנסה. אנחנו יכולים למצוא בו כיוונים חיוביים וכיוונים קצת פחות חיוביים. בצד החיובי, הרי שאם נניח הורים רוצים להוריש את ילדיהם, מן הסתם הם עושים זאת ללא תמורה. הם יעשו זאת בעודם בחיים על מנת שאלה יוכלו לקבל אותה וליהנות ממנה מבלי לשלם מסים ומבלי לריב.
לעומת זאת, אנחנו מכירים מקרים בהם, אנשים מעבירים את הדירות שלהם לילדיהם ללא תמורה, מתוך כוונה לברוח מחובות תשלום מס או מנושים. זה קורה בין היתר, כאשר הם חוששים שיום אחד יגישו נגדם בקשה לפשיטת רגל. במקרה כזה, אם כל הנכסים אינם רשומים על שמם, הרי שהם לא יוכלו לאבד אותם. אז הנכסים עוברים לידי המשפחה והם יכולים לשמור עליהם. לא מעט בעלי הון נוהגים לעשות כך מבעוד מועד בשביל להימנע ממצב שהם יאבדו את נכסיהם.
קיימת אפשרות מסוימת בה יהיה ניתן לקחת מהם את הנכסים, אם יתברר שתהליך העברה לא היה חוקי או בוצע באופן כזה, שהיה ברור שהוא נעשה בשביל לברוח מהחזר החובות.
נקודה חשובה נוספת שאנחנו צריכים לזכור בהקשר של העברה ללא תמורה, שבמהלך השנים ניתנו הקלות שונות בכל מה שקשור למס שבח ותשלומי מס אחרים, אחרי תקופות צינון שונות, אלה ניתנו על מנת להקל על מי שמעביר את הדירה ועל מי שמקבל אותה. מאחר ולא מדובר בעסקה רגילה בה צד אחד מרוויח כסף, אין סיבה לגבות ממנו מסים על כך. הסיבה שנכפתה תקופת צינון, היא בשביל להכשיר את העסקה.
מי שרוצה לבצע העברה ללא תמורה, טוב יעשה אם יפנה לעורך דין שמתמחה בנושא ויודע כיצד לבצע אותה בצורה נכונה על מנת להקפיד על ניסוח חוזה נכון מבחינה משפטית, בין הצדדים.