רשימת החוקים והפקודות המאפשרים הפקעה של מקרקעין

הפקעת קרקעות זהו מושג המוכר היטב בישראל ובהחלט אפשר לומר כי מדובר במעשה חסר התחשבות כלפי מי ששייכת לו הקרקע. הפקעת קרקע מאנשים פרטיים, משולה להטבות למגזר הציבורי. למעשה קיימת כאן פגיעה ברורה בזכויותיו של הפרט, במיוחד בקניין שלו. הנה רשימת החוקים והפקודות המאפשרים הפקעה של מקרקעין.

הפקעת מקרקעין לטובת הציבור

עדיין אי אפשר להתכחש לעובדה שקרקעות אלה ישרתו את הציבור. ייתכן שאותה הקרקע תיועד לבניית מבנים ציבוריים כגון בתי ספר, גני ילדים, מרפאות ועוד. אולם חשוב לזכור, בעל הנכס יקבל פיצויים בעבור הפקעת הקרקע שלו, אולם בכדי לקבל פיצויים מקסימליים יש לפנות אל שמאי שיעריך את שוויו.

הפקעה וחוקים

במדינת ישראל קיימים הרבה מאוד חוקים ותקנות הקשורים להפקעת קרקעות. בזכות החוקים הללו השלטונות והרשויות, בעלי זכות להפקיע קרקע. קיימת גם חקיקה מנדטורית, על פיה חקיקה זו מותרת לשר האוצר ובנוסף לשר התחבורה. להם יש את הסמכות להפקיע קרקעות למען טובתו ורווחתו של הציבור.

חוקים מתקופת המנדט הבריטי

בישראל עדיין תקפים חוקים עוד מזמן שליטתם של הבריטים בארץ, דבר מקומם לכשעצמו. זוהי חקיקה שאבד עליה הקלח. התקנות השונות והחוקים הם נוקשים מאוד, כאשר לא קיימת התחשבות בזכותו של אדם על קניין, ועדיין מדובר בחוק התקף גם היום. 

אך ורק חוק יסוד כבוד האדם וחירותו עלולים למנוע הפקעת קרקע אולם לא בכל המקרים. בנוסף, החקיקה המנדטורית נוגדת את הדמוקרטיה.

תיקונים לחוק

רק בשנת 2010 ביטלו חלק מהפקודות הנוגעות להפקעת מקרקעין, התיקונים לחוק הינם משמעותיים, כמו פקודת הקרקעות או כלל החוקים הקשורים לחוקי הפקעה.

שמאי מקרקעיןבכל מקרה בו הרשויות דורשות מהאזרח הקטן להפקיע את אדמתו, יש לפנות לשמאי מקרקעין שיעריך את ערכו של הנכס. למידע על עלויות של איש מקצוע זה היכנסו ללינק https://www.banai.co.il/real-estate-appraiser-price-how-much-does-a-real-estate-appraiser-cost/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *