עבדתם בחברה מסוימת, והמעסיק הודיע לכם על פיטורין בפתאומיות? זהו מהלך לא חוקי.
הליך השימוע, הוא חובת המעביד וזכות העובד, להשמיע את דבריו בטרם יקבל את הודעת הפיטורין. מטרת ההליך היא לבחון את הפיטורין בתום לב, לשמוע את טענת העובד ולאפשר לו להתכונן היטב לבשורה, הליך השימוע הוא זכות לכל עובד, בכל משלח יד, מכל סיבת פיטורין (קיצוצים, גניבה, אלימות, אי תפקוד) ובכל פרק זמן של תעסוקה. מהו הליך השימוע? ומתי יש לעורך דין המתמחה בתחום תביעות דיני עבודה?
מהו הליך השימוע?
הליך השימוע מתחיל במכתב אותו שולח או מעביר המעסיק אל העובד. אם העביר דרך הדואר האלקטרוני, עליו לוודא, שפתח אותו וקרה אותו, אם העביר, באופן פיזי, עליו לוודא, שאכן המכתב הגיע ליעד.
במכתב, המעסיק מזמין את העובד לשיחת שימוע לפני פיטורין, כאשר מטרת השימוע היא לשמוע את טענות העובד ולבחון את הצורך בפיטורין.
שיחת השימוע היא לא עוד V ברשימת מטלות, העובד יכול להגיע מיוצג את שיחת השימוע, ראוי וכדאי, שיעביר בכתב את טענותיו בטרם או במהלך השיחה. וראוי, שיבין בעצמו, שמדובר בהליך הוגן ולא פרוצדורלי רק כדי להימנע מניסיון תביעות דיני עבודה.
לפגישת ייעוץ ראשונית חינם הקליקו כאן
מה נכון לעשות?
במידה ומדובר על מקרה בעייתי, בו קיימת סברה, שהעובד ינסה להוכיח, שהפיטורין לא נעשו בצדק- רצוי לשכור את שירותיו של עורך דין תביעות דיני עבודה.
חשוב להעביר את המסמך בכתב, בעת ביצוע השימוע חשוב לאפשר לעובד להיות מיוצג, לערוך פרוטוקול ואף להקליט את השיחה. במסגרת הדיון, חשוב שיהיה פרק זמן בו העובד ישמיע את הטענות.
מה אסור לעשות?
אסור לתת לעובד את התחושה, שההחלטה כבר התקבלה, והליך השימוע הוא רק עוד פרק בדרך אל הפיטורין. במקרים אלו, קל מאוד להוכיח שההליך לא בוצע בתום לב, ואז העובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורין בגובה מספר משכורות, וזאת במסגרת תביעות דיני עבודה.
אסור להודיע לעובד כלאחר יד על הפיטורין, לא בטלפון, לא בשיחות מסדרון ולא במסגרת עדכונים שוטפים של התפקיד. תהליך השימוע הוא הליך נפרד מהפעילות השוטפת, ויש להתייחס לכך ברצינות יתרה. חשוב לשמור על פרק זמן ממועד השימוע ועד מועד הפיטורין.
מתי נכון לעובד לשכור את שירותיו של עורך דין?
המקרה הראשון, כייצוג בעת הליך השימוע.
המקרה השני, כאשר ההודעה על הפיטורין נעשתה באופן לא חוקי, כלאחר יד.
זכרו עובדים ומעסיקים,
הליך השימוע הוא לא טקס, וחשוב לקיים אותה במחשבה פתוחה ולהגיע להחלטה רק לאחר, שנשקלו הטענות, שעלו בקרב העובד. כאשר ההחלטה לפטר כבר התקבלה מראש בטרם השימוע, כדאי מאוד לפנות לעורך דין תביעות דיני עבודה, שכן במקרה זה קיימת עילה לתביעה, ובגינה ניתן יהיה לקבל פיצוי בגובה של מספר משכורות.