כמה מרוויח מנכ"ל בנק? חשיפות מפתיעות בתחום השכר
כשמדברים על בנקים, אנו תופסים אותם כיצורים מעניינים עם כסף רב ומנגנונים מסתוריים. ומה עם המנכ"לים? מה באמת עומד מאחורי השכר שלהם? ובכן, אם אתם סקרנים לדעת לאן הולך הכסף, הגעתם למקום הנכון. במאמר הזה נחקור את השאלות המהותיות סביב השכר של מנכ"לי הבנקים, נתן דוגמאות ונוסיף קורטוב של הומור על הדרך, כי מי אמר שהשקעות צריכות להיות משעממות?
שכר המנכ"ל: מה הסיפור כאן?
בשנים האחרונות, השכר של מנכ"לי בנקים הפך לא רק לנושא שיחה בין אנשי מקצוע, אלא גם לנושא שמעסיק את הציבור הרחב. כשמסתכלים על המספרים, קשה שלא להתפעל. בבנקים הגדולים, השכר השנתי יכול לכנס עד 10-15 מיליון ש"ח בשנה. לא כולל תגמולים והטבות נוספות, כמובן!
אז מה זה בדיוק כולל?
- שכר בסיסי – זה הכסף שאתם רואים בכותרות.
- בונוסים – הכסף הנוסף שמגיע כאשר הבנק עומד ביעדים.
- כטבות נוספות – רכב, דיור, וכמובן, מסיבות סוף שנה מפוארות.
אבל רגע, לפני שאתם מתחרפנים מהשכר הזה, בואו נדבר על מה שמאחורי הקלעים. אתה יודע, עושים את זה ככה: ככל ששכר המנכ"ל גבוה יותר, כך יש יותר לחץ לשמור על הצלחה כלכלית. נכון, יש כאן את הווילונות הכחולים והמאפרות המפוארות, אבל זה מגיע עם אחריות וברקע נמצאים מנהלים נוספים שחייבים לבקש את עזרתו. בקיצור, זה לא כיף לכולם.
שכר עשור אחרי עשור: התפתחות על מסלול הכסף
מדהים לראות איך השכר של מנכ"לי הבנקים השתנה לאורך השנים. אם נסתכל על עשרים שנה אחורה, השכר הממוצע היה נמוך בעשרות אחוזים ממה שאנו רואים כיום. התערבות רגולטוריות, שינוי במבנה השוק, והשפעות כלכליות משוכפות הם רק חלק מהסיבות למדוד את השינויים הללו.
שאלות ותשובות
- ש: האם יש גבול לשכר של מנכ"ל בנק?
ת: בקצרה, לא. כל בנק יכול להפעיל את הדמיון שלו בכל הנוגע לשכר. - ש: מה קורה כאשר הבנק נכשל?
ת: במקרים רבים, חלק מהבונוסים נשארים על כנה, אבל השכר הבסיסי יכול להיפגע. - ש: האם מנכלים במעמד גבוה זה דבר טוב?
ת: זה תלוי. הם יכולים למשוך רק את ההצלחה וההצלחה יכולה להניע את הכלכלה. - ש: מי קובע את השכר?
ת: לרוב, הדירקטוריון של הבנק קובע את השכר הסופי.
שירותים פיננסיים וצלחות חסרות גובה
יכול להיות שחשבתם שרק כוכבי רוק מרוויחים סכומים כאלה, אבל זה לא המקרה. החובות והסיכונים שמנכ"ל בנק לוקח על עצמו הם עצומים. אין מה לעשות, החיים קשים כשיש לך כל כך הרבה כסף ביד. אז מה עושים עם זה? דואגים ללקוחות, משקיעים במיזמים חדשים, ואולי אפילו דואגים למלא את הצלחת עם אוכל טעים, כי גם מנכ"ל צריך לפנק את עצמו מדי פעם.
בונוסים בשמיים, או שבויים באולמות?
הבונוסים הם לעיתים קרובות מדובר עליהם. מחקרים מראים שבונוסים לא בהכרח אינם משפרים את הביצועים של המנכ"לים, ולעיתים הם יכולים להוביל לתוצאות בלתי צפויות:
- תמרוץ לא נכון – רעיונות מעולים זוכים להתנגדות.
- איטיות בשוק – לפעמים ההשקעות צריכות יותר זמן מהצפוי.
שאלות מצחיקות שיעוררו סקרנות
- ש: כמה אוכל צריך מנכ"ל בנק לאכול כדי להיות כזה מוצלח?
ת: לא בטוח אם זה קשור לאוכל, אבל תמיד טוב לפנק עם פיצה טובה! - ש: האם מנכ"לי בנקים טסים למחוזות רחוקים כדי להגע למעט חופש?
ת: בהחלט, ואם הם יכולים לשתף אותנו בחוויות שלהם, אנחנו לא נגיד לא.
השפעת השכר על החברה
לסכום הבינוני בין מנכ"ל בנק ללקוח הממוצע יש השפעה. יש כאלה שטוענים כי הגבולות צריכים להיות ברורים. מה חברת בנק עושות עם השכר שהן משלמות? זה נושא למאמר בפני עצמו. אבל תן לי לומר לך: שכר גבוה יכול לגרום לתסכולים, ולעיתים אף לגרום למהומות כלכליות. תקראו את זה בסגנון של": "כשהשיגעון מתפשט, גם השוק מתפשט".
מה ניתן לעשות?
פשוט: לבקש שקיפות. אם המנכ"ל מרוויח כל כך הרבה, אז מה עם הציבור? מערכת אם תקיים קשר טוב עם לקוחותיה, ייתכן שהשכר לא יהיה נושא שנדליק כך.
לסיכום:
לסיכום, סוד השכר של מנכ"ל בחביית בנק לא תמיד יסודר באריזות יפות כפי שחשבתם. ישנם אלמנטים רבים שחשוב לקחת בחשבון, החל מהקשר בין המנכ"ל ללקוחות, ועד התשלומים הלא צפויים שמגיעים עם הכסף. ותאמינו לי, זה לא נגמר בגובה השכר בלבד; זו מסגרת שלמה של תוצאות והצלחה תקופתית.
אז בפעם הבאה כשאתם מדברים על כסף, זכרו – לא כל מה שנוצץ הוא זהב, אבל בהחלט זה עשוי להיות מנכ"ל של בנק!