הסכם אופציות לעובדים – האם זה משתלם?

הסכם אופציות לעובדים מהווה דרך להעניק תגמול לעובדים, שלא על ידי מתן תשלום בכסף מזומן. על פי ההסכם מקבלים העובדים אופציה, כלומר זכות לקבל מניות במועד מסוים ובמחיר ידוע מראש. האופציה לא מחייבת את העובדים לממש אותה אך היא מאפשרת להם לעשות כן, במידה והתנאים יבשילו לכך ואם הם יהיו מעוניינים. השאלה אם זה משתלם עשויה להיות מורכבת, אולם העובדות הבאות יבהירו את התמונה. 

אופציות כדרך להמרצת העובדים 

חתימה על הסכם אופציות לעובדים מעניקה לעובדים תגמול אשר מקובל להניח כי הוא מעניק מוטיבציה, תמריץ גבוה. עובד שמקבל אופציות יודע כי ערך האופציות יעלה ככל שהחברה או הסטארט אפ יצליחו. מכיוון שהעובד מעוניין לשפר את התגמול ככל שניתן, הוא ישאף להשקיע בעבודתו יותר  מכפי ששכיר שלא מקבל אופציות נוטה להשקיע. למעשה, רמת ההשקעה של עובד שמקבל אופציות מתקרבת לרמת השקעה של בעל מניות או למעשה בעלים של חברה. כדרך אגב, האופציות גם מהוות כלי לשיפור המחויבות בקרב העובדים. עובדים שקיבלו אופציות לא ימהרו לעזוב ולחפש מקום עבודה אחר. 

פתרון לחברות בעלות הון מצומצם

כעת נסביר כיצד הסכם אופציות לעובדים משתלם לחברה בצורה נוספת. יש לזכור שאופציות מקובלות בעיקר בחברות הזנק ובענף ההיי טק בכלל. בענף זה, מעדיפים להשקיע את ההון הקיים בפיתוחים טכנולוגיים שצפויים להצליח בעתיד. כלומר, אופציות מהוות כלי חלופי של תשלום לעובדים, גם לחברות ללא רווחים משמעותיים בהווה. העובדים בדרך כלל יקבלו שכר מצומצם יותר מהמקובל בחברות מבוססות, בהינתן הכישורים והידע שלהם. אולם מכיוון שהחברה לא מעניקה תגמולים מכסימליים כיום, העובדים עשויים לממש את האופציות בכסף רב, בעתיד. כך במיוחד במקרה של הנפקת החברה, אקזיט, מיזוגים וכדומה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *